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July 2, 2012 

IRS Ruling Says Auto Gratuities Are Treated 
as Wages, Not as Tips 
by Howard L. Clemons and Justin Krawitz 

The Internal Revenue Service (IRS) recently issued Rev. Rul. 2012-18 and 

interim guidance in Announcement 2012-25 relating to the treatment of auto 

gratuities as service charges. Businesses may have to change automated or 

manual reporting systems in order to comply with the proper treatment under 

the Revenue Ruling. The IRS is granting additional time in certain circum-

stances for businesses not currently in compliance to amend their business 

practices and make needed system changes. 

Background 

Special income and employment tax reporting rules apply with respect to tips received by employees in the 
service industry. Sections 3121(a) and (q) of the Internal Revenue Code provide that cash tips received by 
an employee are wages for FICA (social security) tax purposes, and, therefore, are required under section 
6053 to be reported to the employer by any employee who directly or indirectly receives cash tips (includ-
ing credit and debit card tips) of at least $20 per month. 

Employers are required to collect income tax, employee social security tax and Medicare taxes on tips 
reported by employees. Employees are required to report their tips to their employer on Form 4070 by the 
10th day of the month after the month in which the tips are received. Many businesses collect information 
from employees on tips on a daily basis. Accurate reporting of tips is a known compliance issue and the 
IRS has established voluntary compliance programs for employers to reduce their audit risks with respect 
to the underreporting of tips. In contrast, collected service charges that are then distributed by the 
employer to employees are treated as wages subject to the normal reporting and withholding rules.  

In Revenue Ruling 2012-18, updated question-and-answer guidance is provided for distinguishing between 
tips and service charges for reporting and withholding purposes, as well as the special business tax credit 
under section 45B for the excess employer social security tax an employer pays on the tips. The Revenue 
Ruling includes guidance on the treatment of automatic service charges, regularly referred to in the service 
industry as “automatic gratuities” or “auto gratuities.”  
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Q&A 1 of Rev. Rul. 2012-18 provides that an employer's characterization of a payment as a "tip" is not 
determinative and reaffirms the factors in Rev. Rul. 59-252, which are used to determine whether pay-
ments constitute tips or service charges. Q&A 1 of Rev. Rul. 2012-18 provides that after consideration of 
all of the surrounding facts and circumstances, the absence of any of the following factors creates a doubt 
as to whether a payment is a tip and indicates that the payment may be a service charge: 

 The payment must be made free from compulsion; 

 The customer must have the unrestricted right to determine the amount; 

 The payment should not be the subject of negotiation or dictated by employer policy; and 

 Generally, the customer has the right to determine who receives the payment. 

Rev. Rul. 2012-18 contains an example illustrating the distinction. A restaurant policy of automatically 
adding an 18% charge to the bill of parties of six or more is a service charge because (i) the customer did 
not have the unrestricted right to determine the amount of the payment, which was dictated by employer 
policy; and (ii) the customer did not make the payment free from compulsion. On the other hand, a restau-
rant bill that includes sample calculations of different tip amounts (e.g., 15%, 18%, or 20%) but leaves the 
actual tip line blank is a tip because (i) the customer was free from compulsion to enter any amount on the 
tip line or leave it blank; (ii) the customer and the restaurant did not negotiate the amount nor was the 
amount dictated by restaurant policy; and (iii) the customer generally determined who would get the 
amount. 

Although long-standing prior guidance has included examples of certain types of similar automatic service 
charges that are passed on by the employer as tip income, this appears to be the first direct guidance on 
this type of automatic tip added to the bills for large parties.  

Treatment of Service Charges in Tip Examinations 

Pursuant to the interim guidance memo issued to the field on June 7, 2012 (SBSE-04-0612-057) and 
released to the public in Announcement 2012-25, when performing a tip examination, examiners must 
ensure that distributed service charges, including auto gratuities described in the Revenue Ruling, are 
properly characterized as wages and not tips. Service charges are not to be included in any calculation 
that arrives at an hourly tip rate, a tip rate calculated on a percentage of sales, or any other rate determi-
nation method. Incorrectly characterized service charges are to be recharacterized and an adjustment 
made to the Form 941 via employment tax report Form(s) 4666 and 4668. The IRS acknowledges that in 
the past, due to automated or manual taxpayer business systems which failed to accurately classify 
payments, IRS examiners may have treated service charges as tip income for purposes of computing 
unreported tips or tip rates for voluntary tip compliance agreements. The interim guidance directs field 
agents to review existing tip compliance agreements to determine if distributed service charges have been 
incorrectly characterized as tips and amend those agreements. 

Eligibility of Service Charges for the Tip Credit 

Section 45B(a) provides that, for purposes of the general business credit under section 38, the credit for 
employer social security and Medicare taxes paid on certain employee tips is an amount equal to the 
"excess employer social security tax" paid or incurred by the employer. The term "excess employer social 
security tax" means an amount equal to the employer's FICA tax obligation attributable to reported and 
unreported tips in excess of those treated as wages for purposes of satisfying the minimum wage amount 
as in effect on January 1, 2007, (i.e., $5.15 per hour). The interim guidance provides that service charges 
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are not eligible for the tip credit claimed on Form 8846, and are not eligible for the general business credit 
claimed on Form 3800. 

Effective Date, Action Required and Comments 

Rev. Rul. 2012-18 is effective immediately and applicable retroactively. However, because the IRS is 
aware that some businesses may have to change automated or manual reporting systems in order to 
comply with the proper treatment of service charges as specified in Q&A 1 of Rev. Rul. 2012-18, the 
interim guidance provides that, in specified limited circumstances, examiners are directed to apply Q&A 1 
of Rev. Rul. 2012-18 prospectively to amounts paid on or after January 1, 2013. 

In determining whether Q&A 1 of Rev. Rul. 2012-18 should be applied prospectively, examiners are to 
consider whether the set of facts and circumstances at issue was directly addressed in prior guidance and 
whether the business needs additional time to amend its business practices and make system changes to 
come into compliance. As it appears that the auto gratuity facts in the example of Q&A 1 discussed above 
were not addressed in prior guidance, the prospective application should be available to those facts.  

In preparation for Rev. Rul. 2012-18 and the interim guidance, employers are encouraged to take the 
following actions: 

 Ensure that adequate processes and changes to automated or manual reporting systems and business 
practices are in place for properly distinguishing between service charge wage income and tips; and 

 Review records to consider whether service charges have incorrectly been treated as tip income and 
whether any adjustments to Form 941 are necessary. 

The IRS is seeking public comments regarding this interim guidance and whether additional time is needed 
to ensure that systems are compliant. Comments on the interim guidance may be submitted to the IRS on 
or before September 24, 2012 either electronically or in writing. 

If you have questions, please contact the Pillsbury attorney with whom you regularly work or the authors: 

Howard L. Clemons (bio) 
Northern Virginia 
+1.703.770.7997 
howard.clemons@pillsburylaw.com 

Justin Krawitz (bio) 
Northern Virginia 
+1.703.770.7517 
justin.krawitz@pillsburylaw.com 

 

This material is not intended to constitute a complete analysis of all tax considerations. Internal Revenue Service regulations 
generally provide that, for the purpose of avoiding United States federal tax penalties, a taxpayer may rely only on formal 
written opinions meeting specific regulatory requirements. This material does not meet those requirements. Accordingly, this 
material was not intended or written to be used, and a taxpayer cannot use it, for the purpose of avoiding United States federal 
or other tax penalties or of promoting, marketing or recommending to another party any tax-related matters. 
 
This publication is issued periodically to keep Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP clients and other interested parties 
informed of current legal developments that may affect or otherwise be of interest to them. The comments contained herein 
do not constitute legal opinion and should not be regarded as a substitute for legal advice. 
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