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Legal: IRS Addresses Section 501(c)(3) 
Certification Programs  
By Glassie, Jefferson C. 

ASSOCIATION MANAGEMENT, February 2005  

The Internal Revenue Service has long maintained the position that 
professional certification programs are consistent with tax-exempt 
status under Section 501(c)(6) of the Internal Revenue Code and 
usually not consistent with Section 501(c)(3) status. A Private Letter 
Ruling issued in 2004, although it is not legal precedent binding on 
other tax-exempt organizations, confirms this position while adding 
insight from the IRS with regard to the rules applicable to unrelated 
business income subject to tax. That particular insight has implications 
for nonprofit organizations that generate revenue from certification 
programs and certain other activities. In this column, Jeff Glassie 
explains the new IRS pronouncement and a few of its implications for 
associations. 
Edited by Jerald A. Jacobs 

Professional certification programs administered by nonprofit organizations are 
generally considered by the Internal Revenue Service to be consistent with the 
tax-exempt purposes of Section 501(c)(6) rather than Section 501(c)(3) 
organizations. While a Private Letter Ruling last year confirms that distinction, it 
also has implications related to how the IRS views the applicability of unrelated 
business income tax (UBIT) with regard to revenue generated by certification 
programs, peer reviews, professional referrals, and other activities. Following is 
background on the IRS's position on such matters and a discussion of the 
implications of the recent Private Letter Ruling. 

The long-standing IRS position 
Section 501(c)(3) status is reserved for entities organized and operated 
exclusively for charitable, educational, scientific, and similar purposes. If more 
than an insubstantial part of an organization's activities are not in furtherance of 
such public purposes, Section 501(c)(3) status will not be granted. 

Although professional certification clearly has many public benefits--promotion 
of enhanced practice, improved competence, safety to customers, and so forth--
the IRS has held in a number of revenue rulings that certification primarily 
provides a private benefit to the certified professionals and mostly furthers the 
common business interests of those individuals. Thus, an organization that 
conducts a certification program will not be eligible for Section 501(c)(3) status. 
Limited exceptions have been identified in cases where a certification program 
has significant, demonstrable public benefits, such as in the area of boat safety, 
or where a clear lessening of the burdens of government exists. The latter might 
apply, for example, when federal or state law requires a privately conferred 
certification. In effect, professional certification programs generally qualify for 
tax-exempt status under Section 501(c)(6), the classification available to trade 
associations, professional societies, and other business leagues. 
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The recent ruling 
The situation in the recent ruling by the IRS involved a large Section 501(c)(3) 
organization that conducted numerous activities, including operating a 
professional certification program. Consistent with prior holdings, the IRS found 
that the certification activities were not substantially related to exempt purposes 
of the organization under Section 501(c)(3). In a shift from prior rulings, the 
IRS considered the program to be a "regularly carried on" trade or business, 
thereby subjecting revenues from the program to the unrelated business income 
tax. 

The IRS also ruled that the certification program was insubstantial in 
comparison to the extensive activities of the organization and, hence, would not 
jeopardize its Section 501(c)(3) status. This also appears to be a significant 
departure from previous IRS positions, in which any sort of a substantial or 
significant certification program would be held inconsistent with 501(c)(3) status 
and, thus, not appropriate to be conducted by such an organization. As a result 
of previous rulings, many Section 501(c)(3) organizations have spun off 
certification programs into Section 501(c)(6) entities as a reasonable way to 
protect the tax-exempt status of the main organization. 

Implications of the ruling 
In this ruling, the IRS took the position that even though certification programs 
are consistent with, appropriate for, and related to Section 501(c)(6) activities, 
a Section 501(c)(3) organization may conduct one as long as it is an 
insubstantial part of the organization's overall activities. Revenue from such 
activities, however, would likely be subject to UBIT. 

This position may have several important implications for any Section 501(c)(3) 
organizations conducting activities that might be characterized as predominantly 
in furtherance of (c)(6) but not (c)(3) purposes, including not only certification 
but also peer review activities, professional referral programs, industry 
advocacy efforts, and the like. 

For example, a Section 501(c)(3) organization that is already conducting 
insubstantial certification programs, peer reviews, and other activities consistent 
with 501(c)(6) status, may be able to continue doing so without spinning the 
programs into a (c)(6) organization. But, at the same time, such groups must 
consider whether the IRS will view the revenue from such programs as taxable. 
It is likely, in fact, that many 501(c)(3) organizations have not been treating 
revenue from such exclusively (c)(6) activities as subject to UBIT, but rather 
considering them simply insubstantial, and hence, not taxable. The recent ruling 
seems to be a departure from prior IRS precedent on this issue. 

Associations should take care, however, when declaring their programs 
insubstantial, as the ruling does not discuss what specific factors led the IRS to 
conclude that the program referenced in the Private Letter Ruling was 
insubstantial, that is, whether revenues, budget amounts, size of staff, or other 
factors were determinative. Neither does the IRS direct that such a program be 
carved out and separated from the Section 501(c)(3) organization. 

This ruling gives rise to many questions regarding taxability of predominantly 
professional or business activities by Section 501(c)(3) organizations and seems 
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to offer new options for such organizations that intend to conduct certification 
programs. As always, we await further guidance from the IRS. It is emphasized, 
too, that a Private Letter Ruling such as this one is explicitly not considered to 
be precedent binding upon other exempt organizations beyond the one for 
which the ruling was issued. 

Jefferson C. Glassie and Jerald A. Jacobs are partners in the Nonprofit 
Organizations Practice at Shaw Pittman, Washington, D.C. Jacobs edits this 
column and is general counsel to ASAE. 

 


